Mikä on paitsio jalkapallossa?

Jalkapallossa pelaaja on paitsioasemassa, kun hän on vastustajan kenttäpuoliskolla vastustajan alimman pelaajan (maalivahti) ja vastustajan toiseksi alimman pelaajan (puolustaja) välissä. Patsio vihelletään jos pelaaja on paitsioasemassa, kun pallo hänelle syötetään tai osallistuu aktiivisesti peliin.


Ei ole rikkomus olla paitsioasemassa.

Pelaaja on paitsioasemassa, jos:

·       mikä tahansa pään, vartalon tai jalkojen osa on vastajoukkueen kenttäpuolella (pois lukien keskiraja) ja

·       mikä tahansa pään, vartalon tai jalkojen osa on lähempänä vastajoukkueen päätyrajaa kuin sekä pallo että toiseksi alin vastustaja

Kaikkien pelaajien kädet ja käsivarret, mukaan lukien maalivahdit, eivät vaikuta paitsioaseman arviointiin. Paitsion määrittämiseksi, käsivarren yläraja kulkee kainalon kohdalla.

Pelaaja ei ole paitsioasemassa samalla tasalla:

·       toiseksi alimman vastustajan kanssa tai

·       kahden alimman vastustajan kanssa.

2. Tuomittava paitsio

Paitsioasemassa sillä hetkellä, kun kanssapelaaja pelaa tai koskettaa* palloa olevaa pelaajaa rangaistaan vain hänen osallistuessaan aktiivisesti peliin:

·       vaikuttamalla peliin pelaamalla tai koskemalla kanssapelaajan pelaamaa tai koskemaa palloa

·       vaikuttamalla vastapelaajaan:

o   estämällä vastapelaajaa pelaamasta palloa tai saamasta mahdollisuutta pelata palloa selvästi peittämällä vastustajan näkölinja tai

o   kamppailemalla vastapelaajaan kanssa pallosta tai

o   yrittämällä selvästi pelata lähellä olevaa palloa, kun tämä toiminta vaikuttaa vastapelaajaan tai

o   toimimalla ilmeisellä tavalla, joka selvästi vaikuttaa vastapelaajan mahdollisuuteen pelata palloa

tai

·       saamalla etua pelaamalla palloa tai vaikuttamalla vastapelaajaan, kun pallo on tullut:

o   kimmokkeena maalitolpasta, ylärimasta, erotuomariston jäsenestä tai vastapelaajasta

o   kenen tahansa vastapelaajan tarkoituksellisesta torjunnasta

* Pelaamisen tai kosketuksen ensimmäistä hetkeä tulee käyttää

Paitsioasemassa olevan pelaajan, joka saa pallon tätä tarkoituksellisesti pelanneelta* vastapelaajalta, mukaan lukien tarkoituksellinen käsivirhe, ei katsota saaneen etua paitsioasemastaan, ellei kyseessä ollut kenen tahansa vastapelaajan tekemä tarkoituksellinen torjunta.

Paitsioasemassa olevan pelaajan, joka saa pallon tätä tarkoituksellisesti pelanneelta* vastapelaajalta, mukaan lukien tarkoituksellinen käsivirhe, ei katsota saaneen etua paitsioasemastaan, ellei kyseessä ollut kenen tahansa vastapelaajan tekemä tarkoituksellinen torjunta.

*Tarkoituksellista pelaamista (pois lukien tarkoituksellinen käsivirhe) on, kun pelaaja kontrolloi palloa ja hänellä on mahdollisuus:

·       syöttää pallo kanssapelaajalle

·       saada pallo haltuunsa

·       purkaa pallo (esim. potkaisemalla tai puskemalla)

Mikäli palloa kontrolloivan pelaajan syöttö, pallon haltuunotto tai purkaminen on epätarkka tai epäonnistuu, tämä ei muuta sitä faktaa, että pelaaja on tarkoituksellisesti pelannut palloa.

Seuraavia kriteerejä tulisi tarvittaessa käyttää osoittamaan, että pelaaja kontrolloi palloa ja että sen seurauksena hänen voidaan tulkita pelanneen palloa tarkoituksellisesti:

·       Pallo tuli kaukaa ja pelaajalla oli selkeä näköyhteys siihen

·       Pallo ei liikkunut nopeasti

·       Pallon suunta ei ollut odottamaton

·       Pelaajalla oli aikaa kontrolloida kehonsa liikkeet, ts. kyseessä ei ollut vaistomainen kurotus, hyppy, tai liike, joka sai aikaan rajoitetun pallokontrollin tai kontaktin palloon.

·       Maassa liikkuvaa palloa on helpompi pelata kuin ilmassa olevaa palloa

”Torjunnalla” tarkoitetaan pelaajan maaliin tai hyvin lähelle maalia menevän pallon pysäyttämistä tai yritystä pysäyttää millä hyvänsä vartalon osalla paitsi käsillä/käsivarsilla (pois lukien maalivahti omalla rangaistusalueellaan).

Tilanteissa, joissa:

·       paitsioasemassa seisova tai sieltä liikkuva pelaaja on vastapelaajan tiellä ja häiritsee tämän liikkumista kohti palloa, kyseessä on tuomittava paitsio, jos tämä vaikuttaa vastapelaajan mahdollisuuteen pelata palloa tai kamppailla pallosta. Jos pelaaja liikkuu vastapelaajan eteen estäen tämän etenemisen (eli blokkaa vastapelaajan), rikkomus tulee rangaista säännön 12 mukaan

·       pelaaja paitsioasemassa liikkuu kohti palloa tarkoituksenaan pelata palloa ja häntä rikotaan ennen pallon pelaamista tai yritystä pelata palloa tai kamppailua vastapelaajan kanssa pallosta, rikkomuksesta rangaistaan kuin se olisi tapahtunut ennen paitsiota

·       paitsioasemassa ollutta pelaajaa rikotaan, kun hän on jo pelaamassa palloa tai yrittämässä pelata palloa tai kamppailemassa vastapelaajan kanssa pallosta, paitsio tuomitaan kuin se olisi toteutunut ennen rikkomusta

3. Ei rikkomusta

Pelaajan paitsioasema ei ole tuomittava, jos pelaaja saa pallon suoraan:

·       maalipotkusta

·       rajaheitosta

·       kulmapotkusta

4. Rikkomukset ja rangaistukset

Tuomittavasta paitsiosta erotuomari määrää epäsuoran vapaapotkun rikkomuspaikasta myös, jos rikkomus tapahtuu pelaajan omalla kenttäpuolella.

Puolustavan pelaajan, joka poistuu pelikentältä ilman erotuomarin lupaa, katsotaan olevan pääty- tai sivurajalla paitsion mielessä seuraavaan pelikatkoon saakka tai kunnes puolustava joukkue on pelannut pallon kohti keskirajaa ja pallo on puolustavan joukkueen rangaistusalueen ulkopuolella. Jos pelaaja jätti pelikentän tarkoituksellisesti, pelaajaa on varoitettava seuraavalla pelikatkolla.

Hyökkäävä pelaaja voi astua tai olla pois pelikentältä välttääkseen aktiivisen osallistumisen peliin. Jos pelaaja palaa päätyrajalta ja osallistuu peliin ennen seuraavaa pelikatkoa tai ennen kuin puolustava joukkue on pelannut pallon kohti keskirajaa ja se on puolustavan joukkueen rangaistusalueen ulkopuolella, pelaajan katsotaan olleen paitsion mielessä päätyrajalla. Pelaajaa, joka tarkoituksellisesti poistuu pelikentältä ja palaa ilman erotuomarin lupaa eikä rangaista paitsiosta, mutta hyötyy palaamisesta, tulee varoittaa.

Jos hyökkäävä pelaaja jää paikalleen maalitolppien väliin ja maalin sisään pallon mennessä maaliin, maali hyväksytään, ellei pelaaja syyllisty paitsioon tai säännön 12 rikkomukseen, jolloin peliä jatketaan epäsuoralla tai suoralla vapaapotkulla.

Lähde: Suomen Palloliitto

Katso parhaat meikki tarjoukset ja osta kosmettiikatuotteita alesta.


Copyright 2023 useinkysyttya.fi